6 MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN OLEH WANITA HAMIL
"Sedapnya Air Gas. Nikmat rasa. Terasa hilang dahaga"
"Krupp krapp krupp krapp.. sedapnya chips nie. Pasni, boleh beli lagi"
Hamboii. Sedapnya craving macam-macam. makan macam-macam. Noted yer mommy
Sedap ditekak kita, tak semestinya berkhasiat buat anak dalam kandungan kita. Malah untuk mommy sendiri pun tak bagus sebenarnya.
Apa kata gantikan Craving Snack mommy tu kepada yang lebih berkhasiat contohnya snek buah-buahan, kekacang dan simple sandwiches.
1. Makanan Ringan, Makanan segera & MSG.
Wanita hamil memerlukan vitamin yang secukupnya untuk bayi dan juga dirinya. Namun makanan ringan mempunyai algemeen rendah dalam nutrien, dan tinggi kalori, gula dan lemak ditambah.
Pengambilan makanan ringan akan menyebabkan peningkatan yang mengakibatkan berlakunya perningkatan risiko diabetes semasa mengandung atau kelahiran komplikasi.
2. Minuman yang tinggi gula ataupun minuman berkarbonat.
Ha…ini yang paling serius kerana bila kita hamil.
Tak mustahil jika sebelum mengandung kita sihat, tup-tup ada kencing manis dan
darah tinggi datang tiba-tiba. Untuk itu, ibu hamil dilarang ambil makanan
dan minuman yang mengandungi gula tinggi.
Sebab apa?
Ibu akan alami komplikasi bayi lahir besar.
Justeru, jika nak bancuh air di rumah, sila sukat penggunaan gula seperti satu
sudu besar sudah mencukupi untuk rasa kemanisan.
3 .Makanan
mentah atau separuh masak
Apa makanan mentah? Ia ialah susu mentah,
daging mentah, telur mentah, sushi, makanan yang diproses dan segala macam yang
mentah. Ibu hamil, take note yer jangan sesekali makan makanan dilarang ketika
hamil ini.
Kenapa tak boleh?
Sebabnya, makanan mentah dan separuh masak
ini berbahaya dan boleh menyebabkan jangkitan kuman. Malah terdapat
parasit dalam daging mentah yang boleh merebak pada tubuh ibu lantas
menyebabkan jangkitan intra-urine yang serius pada bayi.
Sushi juga merupakan makanan mentah yang tak
dimasak. Ia boleh mengakibatkan kelembapan dan kerosakan otak pada
janin. Bahkan, parasit ini juga boleh didapati dalam sayuran yang tak
basuh dengan betul.
4. Sayuran
mentah yang tidak dibasuh dengan bersih dan sempurna.
Apabila membeli buah-buahan dan
sayur-sayuran, pastikan anda membasuh kesemuanya bagi membersihkan sebarang
racun serangga dan bakteria berbahaya. Sayuran yang tidak dibasuh mempunyai
potensi untuk membawa toksoplasmosis – sejenis parasit yang berada dalam tanah
tercemar.
Buah dan sayuran yang berkulapuk juga
hendaklah dielakkan sama sekali.Pastikan sayur-sayuran dibasuh dibersihkan
dengan sempurna bagi mengelakkan terdapat racun atau parasit di dalamnya yang
boleh mendatangkan bahaya pada bayi anda.
5.
Organ dalaman Haiwan.
Organ dalaman mempunyai banyak vitamin A dan
satu sumber nutrien Verschillende, namun tidak boleh dimakan oleh ibu hamil
dengan kerap. Pengambilan organ dalaman seperti hati ayam akan menyebabkan
kecacatan pada muka bayi, kepala, dan jantung, kecacatan kelahiran, dan toksik
hati. Elakkan dari mengambil menu organ dalaman
lebih daripada sekali dalam seminggu!
6. Minuman
berkafein
Jika anda peminat tegar kafein seperti
nescafe, kopi, susu coklat dan lain-lain. Pendek kata, kalau tak dapat sehari
rasa nak menggelupur satu badan. Masa hamil ni hadkan pengambilan kafein
ini kerana ia dikaitkan dengan perkembangan bayi yang tak normal. Bahkan,
ia juga menyebabkan berat bayi kurang semasa dilahirkan dan kalsium ibu
berkurangan.
Kesimpulannya, ibu hamil perlu peka dan
menitikberatkan pengambilan setiap jenis makanan. Ketidakprihatinan ibu bapa
akan mengundang mudarat ke atas ibu dan juga anak.
Pemakanan yang berkhasiat dan penuh nutrisi dapat
membantu ibu dan bayi yang bakal dilahirkan menjadi sihat. Tak lama, kejap jur.
Moga anak bakal dilahirkan dan ibu dipermudahkan urusan untuk bersalin nanti. InsyaALLAH.
Ada yang nak tau snek-snek apa yang sesuai
untuk wanita hamil?
Nanti Kak Siti dalam post seterusnya.
Stay tuned.
Kredit kepada:
SirapLimau.com
AsianParents.com
TheZuriat.com
Comments
Post a Comment